zaterdag 17 oktober 2015

EPC weg er mee!

Als onderdeel van het krijgen van een bouwvergunning moet de bouwtekening worden beoordeeld op het energieverbruik. Omdat het @Hennephuis zeer grondig voorbereid is met isolatie als belangrijk aandachtspunt zou dit toch geen problemen hoeven geven, toch?

Balingshoek

(Geen geduld om dit te lezen? Ga naar het einde en lees hoe Balingshoek ook aan de EPC-norm kan voldoen.)

Alles, alles gedaan

Het Hennephuis is vanaf het ontwerp helemaal gericht op minimaal energieverbruik.  De vorm van het huis is zo gekozen dat het relatief weinig muur en dak heeft en toch een ruime inhoud. (Een bolvorm zou volgens wiskundigen het beste zijn, maar ja...) De muren zijn 40 cm zeer dik, en dat van een materiaal (hennep) waarmee je met 30 cm ook al passief (norm voor zeer weinig energieverbruik) kunt bouwen. De dakdelen zijn de dikste die er te krijgen zijn en de ramen hebben driedubbel glas en zijn als beste getest door het Passivhaus Institut.  Wat kan je nog meer doen? Ja, er zijn ook nog ramen met vierdubbel glas, bedoeld voor arctische klimaten. Die zitten er dus niet in.

En dit is het resultaat

De EPC bleek 0,4 te zijn. Dat is het maximum wat de wet (het bouwbesluit) eist. Huh, na al die maatregelen? Niet beter dan dat?  Toch die vierdubbele ramen er in dan? Of zit er ergens een probleempje?

Maar dat fixen we!

We hebben een kleine kachel (zeer klein, haast niet te krijgen, maar gewone kachels geven teveel warmte) in het ontwerp opgenomen om af en toe voor de gezelligheid een blokje hout te stoken. Dat gaat dan alleen als het niet windstil is en op een zo schoon mogelijke manier. En dan ook nog als Nicolaas niet in de buurt is, want die kan er niet tegen. Het bouwbureau had nu deze kachel gezien en aangenomen dat we die dag en nacht zouden gebruiken om het huis warm te houden. Dat bleek te kunnen (op zich goed nieuws) en de EPC daalde hierdoor naar 0. Yes!

Hoe kan dat?

De aanname die je "mag" doen is namelijk dat het gestookte hout géén, ik herhaal, géén, energie is. Het is namelijk zo dat volgens TNO "de primaire energiefactor van biobrandstof 0 bedraagt". Die telt daardoor in het geheel niet mee in het energieverbruik van het huis. Vreemd maar waar.

Het kan nog beter!

Als optimalist vind ik het nu heel jammer dat we niet een warm-waterspiraal rond de schoorsteen hebben getekend.  Het energieverbruik voor warmwater is namelijk van dezelfde orde van grootte als die voor verwarming. Ik ben benieuwd wat de EPC zou zijn als we die ook met datzelfde kacheltje zouden opwekken...

Moraal

De moraal van dit verhaal:
  1. met zeer, zeer goede isolatie, hoe goed ook, kan je nu nog maar nét aan het bouwbesluit voldoen. Als de EPC-eis aangescherpt gaat worden (in 2020 naar 0) gaat dat dus niet meer.
  2. er is in de EPC een onevenredig zware bevoordeling van biomassa die er ten onrechte vanuit gaat dat biomassa niet bijdraagt aan vervuiling.
Deze situatie is ernstiger dan je denkt. Op dit moment worden er en masse wijken neergezet met minder isolatie dan zou moeten, wat gecompenseerd wordt door stadsverwarming op biomassa.  Het probleem is dat je voor 75 jaar spijt hebt als je niet goed isoleert. Dat is niet even achteraf te fixen. (Overigens word ik helemaal woest bij de gedachte dat dit dus ook nog eens wettelijk is geregeld: minder isoleren en het geld wat je uitspaart overmaken aan de stadswarmte-leverancier als rentabiliteitsbijdrage. Hier volgt nog wel een keer een blogje over!)

Het tweede probleem is dat al die installaties meer kosten dan ze aan energie opwekken. Het gekke is namelijk dat hoe zuiniger huizen worden, hoe duurder de installaties worden: zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepomp, buffervat, vloerverwarming, noem maar op. Als die installaties bevatten veel staal, koper etc en ze hoeven bijna geen energie op te wekken.  Ze zijn als een dure auto die zelden gebruikt wordt. Zie hierover mijn eerdere blog.

Conclusie

We moeten van de EPC af en isolatie beter waarderen, en installaties minder!

Tenslotte

Leuk om te lezen en illustratief voor hoe je elk huis aan de normen kunt laten voldoen: de EPC-berekening van Bilbo Balings' Balingshoek in Hobbitstee.

2 opmerkingen:

  1. Goed verhaal , vooral het deel over stadsverwarming. Over het EPC misbruik van de warmteklanten had ik al eens een blog geschreven : http://stadswarmte.blogspot.nl/2015/08/epc-misbruik-bij-stadsverwarming-hoe.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je stipt in jouw blog nog wat extra punten aan die het nog erger maken. De moeite van het lezen waard. Ik wil nog proberen iets te zeggen over die rentabiliteitsbijdrage in mijn blog of had je daar ook al over geschreven?

    BeantwoordenVerwijderen